Notater |
- På Felix' fødselsdag er der 4 grader og kl. 14.00 er skydækket målt til 100 pct. Det er med andre ord en helt almindelig dødssyg novemberdag i Danmark. På dåbsdagen er det stort set samme vejrtype: 4 grader, 75 pct. skydække og 1 mm. nedbør
Felix blev uddannet som dessinatør på Brede Klædefabrik, og videreuddannede sig i Tyskland. Jeg har et billede af ham, hvor han er fotograferet uden for den ejendom, hvor han boede på et af sine ophold i Tyskland. En dessinatører er det, vi nu til dags vil kalde en designer. Dessinatøren besluttede, hvorledes klædet skulle se ud: Hvilke garner, der skulle anvendes, hvorledes mønsteret skulle være mv. (ref. Jeppe Tønsberg på Lokalhistorisk Arkiv for Lyngby Tårbæk Kommune.)
I 1916, da han boede i kontorbygningen på Brede, var han 'fabrikmester', hvilket er en endog meget høj stilling for en 25-årig. Ved Jørgen Stegemüllers dåb i 1922 er han angivet som appreturmester. Traf sin kone Karen (f. Sørensen), der også arbejdede på Brede Klædefabrik, på fabrikken.
Lidt dokumentation for ovenstående:
"Kære Hanne B. Stegemüller Tak for dit brev. Jeg har nu været igennem en stor del af mine kilder fra Brede, og har desværre ikke fundet så meget, der direkte vedrører dess. Stegemüller. Stegemüller nævnes dog kort i en Arthur Weises erindring er - denne er bestyrer og appreturmester for Bredes filial Stampen. Ved Weises sølvbryllup i 1924 nævnes det, at Stegemüller - "kollega paa Brede" - også er med. Derudover har jeg i sin tid noteret fra de erindringer fra gamle Brede-arbejdere, Nationalmuseet i sin tid har indsamlet på lydbånd, at Stegemüller var overordnet, og tjente betydelig mere end, de andre mestre (erindring af Signe Veel, kontordame f. 1879).
Med venlig hilsen Niels Jul Nielsen"
-------
Brede Hovedbygning ligger i dag som en del af det anlæg, der indtil 1831 udgjorde Brede Kobber- og Messingværk og siden da Brede Klædefabrik. Hovedbygningen blev i 1795 opført som landsted af Brede Værks ejer, etatsråd Peter van Hemert (1734 - 1810).
Da jeg i 2003 begyndte at interessere mig for slægtsforskning, skulle nedenstående - som jeg havde gemt i en skuffe - vise sig at blive af meget stor betydning for at få hul på Stegemüller-siden.
Inger er/var svigerinde til en (unavngiven) bekendt af kontorchef Ole Behn i Arbejdsskadestyrelsen. Ole gav mig følgende oplysninger fra Inger:
"Februar 1993: FELIX STEGEMÜLLLER, søn af MARGRETHE og RUDOLF STEGEMÜLLLER, født i Brede pr. Kgs. Lyngby. Søskende: LYDIA, WALTER, ROBERT, KATE, RUDOLF, RIGMOR og FRITZ. De sidste 2 er tvillinger, og alle børnene er født på Brede. Rudolf Stegemüller var mester på Hattefabrikken på Brede, den flyttede senere til Skodsborg, nu under navnet Skodsborg Hattefabrik. Familien boede her i en funktionærbolig, der lå som nabo til Skodsborg Badesanatorium. Hattefabrikken eksisterer ikke mere. Jeg har med min mormor, som var søster til den gamle Fru Stegemüller, tit været på besøg hos familien, og jeg husker "Onkel Stegemüller", der som så mange andre tekstilfolk var "indvandret" fra Tyskland, som en venlig lidt stille ældre herre. Af børnene boede kun Rigmor og Fritz hjemme dengang (ca. 1930 - 1934). Både "Onkel Stegemüller" og hans kone Margrethe er begravet fra Vedbæk Kirke. Felix var gift med Karen, født Sørensen. Hun arbejdede på kontoret på Brede Klædefabrik, og Felix blev her uddannet som dessinatør og fik videre uddannelse i Tyskland. Senere flyttede parret til Randers nogle år. Data for deres børn Kirsten og Jørgen, ved Jørgens datter selvfølgelig mere om end jeg.
Venlig hilsen Inger"
---------------
"Kære Ole Hermed nogle oplysninger om familien Stegemüller, som jeg har modtaget fra min svigerinde Inger.
Jeg kan supplere med, at Rudolf Stegemüllers kone Margrethe var datter af forvalter på Brede, Jens Nielsen og hans hustru. Denne linie har vi gode oplysninger om, da Margrethes søster Emma Georgine Nielsen, f. 17.2.1879 var mor til min svigermor, Ella Margrethe Larsen, f. Mohr. I øvrigt har Lise gået i skole med Jørgen Stegemüllers første kone, Inge Theil Larsen, der var fra Lundtofte"
- (Research):
Jeg kan ikke finde ham konfirmeret Kongens Lyngby - sært.
|