Notater |
- "Mary gik i skole i Højby, uddannedes ved husgerning og virkede en tid som servitrice", står der i den slægtsbog, som Carl Frederik Kristensen fik udarbejdet. Pudsigt at se mormor beskrevet sådan; men det ser korrekt ud.
Hun får sine to første børn uden for ægteskab.
Først datteren Jytte fødes 1935 i ægteskabet med Carl F. Kristensen AKA Carl Baunsgaard. Det har givet mig et mere nuanceret billede af mormor at konstatere, at hun i en alder af 25 år får tredie barn, og allerede da har to uden for ægteskab(er).
Faderen til det første barn:
Rapport Tirsdagen den 10 April 1928
Rapport angaaende Paternitetssagen: Tjp. Mary Christensen, Ellinge Lyng mod Kommis Axel Larsen, Egebjerg.
Ugift Tjenstepige Mary Christensen, Ellinge Lyng, Højby Kommune, henvendte sig i dag til undertegnede og anmodede om, at faa Commis Axel Larsen, Egebjerg udlagt som Fader til det Barn, som hun venter at føde i Begyndelsen af Juli Maaned d. A.
Klgd., der navngav sig som anført, forklarede, at hun er født den 8 Februar 1910 paa Ellinge Lyng, Højby Kommune, Holbæk Amt, døbt og konfirmeret i Højby Kirke. Hun er Datter af Maler Niels August Christensen og Hustru Anna Karoline Marie, f. Carlsen, der har Bopæl paa Ellinge Lyng.
Hun, der er opdraget i Hjemmet, hvor hun opholdt sig til efter Konfirmationen, har siden denne ernæret sig som Tjenestepige. Hun havde forrige Sommer til den 1/10 f. A. Plads paa Bageriet i Nygaard, Højby Kommune, hvorefter hun kom hjem til Forældrene, hvor hun endnu opholder sig.
Angaaende sin økonomiske Forhold forklarede hun, at hun ikke ejer nogen Formue eller har Arv i vente. Hun tjente forrige Sommer, 5 Maander, 30 kr. pr. Md. foruden Kost og Logi, men for Tiden er hun uden Fortjeneste.
./. Hun hævder, at hun er gravid i 7 Maaned, hvilket hoslagte Svangerskabsattester ogsaa udviser. Hendes Opholdskommune Timaanedersdagen før Fødslen er saaledes Højby Kommune .... (her mangler lidt tekst) ... maa blive udlagt som Fader til Barnet, hvormed hun er svanger. Hun har kendt ham i ca. 1½ Aar og det sidste Aar har de jævnligt haft Samleje naar de var sammen. Hun hævder med Bestemthed, at hun ikke i nævnte Aar har haft Samleje med andre Mandspersoner end Indklg, saaledes at kun han er Fader til Barnet. Hun ønsker ham derfor tilpligtet at yder Underholdsbidrag til Barnet fra dets Fødsel, samt bidrage til hendes Underhold 1 Maaned før og 1 Maaned efter Fødslen samt til Barselsfærden med i alt 60 Kr., alt efter Overøvrighedens nærmere Bestemmelse.
Hun, der er ustraffet, har ikke tidligere været besvangret, og hun bliver stadig i Hjemmet paa Ellinge Lyng.
./. Klgds. Daabsattest vedlægges Sagen.
M. Stub
Politibetjent.
Kont. den 20 April 1928.
I anledning af ovenstaaende har undertegnede i Dag henvendt sig til Indklg., der navngav sig
Niels Aage Axel Larsen
samt forklarede, at han er født i Ægteskab den 13' April 1906 i Nykøbing S. døbt og konfirmeret i Sognekirken her. Han er Søn af Kusk Niels Peter Larsen og Hustru Nicoline, f. Svenningsen, der har Bopæl i Nykøbing Sj. Han er opdraget i Hjemmet, hvor han opholdt sig til den 1' Januar 1926, hvorefter han har haft Plads i Egebjerg Købmandsforretning.
Han lærte efter Konfirmationen Handelsfaget og er nu Commis hos Købmand Nielsen i Egebjerg. Han er ustraffet, er ikke Alimentant, har aldrig modtaget Fattighjælp og anser sig forsørgelsesberettiget i sin Fødekommune.
Angaaende sine økonomiske Forhold forklarede Kpt., at han for Tiden tjener 65 kr. pr. Maaned foruden Kost og Logi. Han havde hele sidste Aar .... (her mangler lidt tekst) ...
Angaaende Sagen erkender han, at han har staaet i Forhold til Klgl. paa en saadan Tid, at han er Fader til det Barn, som hun venter at føde. Han tilbyder derfor at yde Underholdsbidrag til Barnet fra dets fødsel samt bidraget til Barselsfærden, til Klgds. Underhold 1 Maaned før og 1 Maaned efter fødslen med Normalbidraget for Holbæk alt efter Overøvrighedens nærmere Bestemmelse.
Han blev gjort bekendt med Alimentanters Fra og Tilmeldingspligt samt Straffen for Undladelse heraf.
./. En forsørgelsesrapport over Indklg. vedlægges.
M. Stub.
Politibetjent.
Faderen til det næste barn Hans Juhl Christensen (hun opholdt sig på 10-månedersdagen forud for fødslen på "Jernbanehotellet" i Kalundborg):
Bidragsresolution:
Musiker Hans Petersen Jørgensen Juhl boende Holbæk født den 23 Juni 1902 i Lunding, Sd. Starup Sogn, Haderslev Amt tilpligtes herved med den i Lovgivningen hjemlede Tvangsmidler at udrede Underholdsbidrag til det af Ekspeditrice Mary Christensen af Starup den 11/4 1931 udenfor Ægteskab født Drengebarn, for hvilket Navnebevis ikke foreligger, fra dets Fødsel at regne.
Dette bidrag, som efter omstændighederne vil kunne forhøjes eller nedsættes, fastsættes til det for Barnets Opholdssted til enhver Tid gældende Normalbidrag, for Tiden Normalbidraget for Vejle Amt:
180 Kr. aarligt indtil Barnets fyldte 4. Aar
156 Kr. aarligt indtil Barnets fyldte 10. Aar
132 Kr. aarligt indtil Barnets fyldte 14. Aar
108 Kr. aarligt indtil Barnets fyldte 18. Aar
...
Som Bidrag til Moderens Barselsfærdsudgifter og til hendes Underhold i en Maaned før og en Maaned efter Fødslen betales derhos et Beløb af i alt 60 Kr., som straks er forfaldet.
...
Dateret 26. Marts 1931
Sign. Politimesteren i Holbæk.
Gravens Politistation 18 April 1931:
Tilbagesendes tjenesteligt Politikontoret i Kolding, idet bemærkes, at de i foranstaaende Paategning nævnte Attester efter Anmodning nu er mig tilstilet og følger hoslagt Sagen tilbage.
Det oplyses, at Barnet foreløbig er sammen med Moderen hos Magnus Petersen "Starup".
Egne erindringer:
Selv kan jeg huske, at mormor i mange år "stod i forretning" blandt andet i Nykøbing Sj. hos Gregersen (en stor købmandsforretning) og senere, da hun igen bor i Brande, hos "Bager Franck", der lå på hjørnet af Dalgasvej og Storegade, der fører gennem Brande. På det tidspunkt boede hun også selv på Dalgasvej (vist nok nr.4). Hendes barnebarn Winnie Kristensen har billeder af hende i den købmandsforretning, som "Westmar" ejede, og hvor hun arbejdede. I tilknytning til købmandsforretningen lå et ishus, hvor hun også arbejdede.
Mary bliver skilt fra Carl Frederik Kristensen kort efter datteren Jyttes vielse med Jørgen Stegemüller. (Dvs. ca. starten af 1956). Årsagen kender jeg ikke.
Jeg havde som barn selv meget stor kontakt med min mormor, der stort set altid boede i samme by som os. I Brande, da jeg lige var begyndt i skole (1970-1972), hentede hun mig fra skole hver fredag og så var jeg hos hende frem til lørdag hen på eftermiddagen, hvor vi spadserede gennem Brande og hjem til os (Martensens Allé 2). Senere flytter hun til Nyk. Sj. igen (hvorfor egl.?) og bosætter sig Rosendalen 44, hvor hun lejer et hus, der er nabohuset til hendes bror Ahlmanns hus. Der var jeg ofte på sommerferie, og vi hyggede os. Som jeg husker det, lavede vi ikke noget særligt og hun gjorde ikke noget specielt, fordi jeg var der, men det var hyggeligt, og hun var en dejlig mormor.
Senere boede hun i Hårby på Sydfyn (Landø 41, 5683 Hårby - pensionistboliger), og der besøgte jeg hende også meget. Hun var god til at fortælle om "gamle dage"; desværre har jeg bare glemt det meste; og det er utrolig ærgerligt, når man - som jeg - har fået interessen for at fortælle slægtens historie for eftertiden. Slægtshistorie er jo ikke bare en samling datoer. Det er også de nulevendes erindring om fortiden, der skal skrives ned for at kunne blive overleveret til vore efterkommere. En dag vil der måske sidde en lille dreng eller pige, hvis far eller mor fortæller om "dengang da Mary Christensen levede, da.." - og i den forbindelse er det vigtigt at bevare og formidle de såkaldt "helt almindelige menneskers" historie .
"Det er folket, der skaber verdenshistorien, ikke omvendt", for nu at citere Kinas Formand Mao.
Vidne til: Hanne Baunsgård Stegemüller, Døbt 1 okt 1966 Odden Kirke.
- (Research):Elisabeths børn er fotograferet i Kolding, Hans er født i Øster Starup, der ligger mellem Vejle og Kolding. Både Elisabeth og Mary er født i Højby - hvad får de to søstre til at flytte til Jylland? Måske fordi Clara Elisabeth træffer Magnus, der er fra Starup? - men det behøver mormor jo flytte med for.
I Kirkebogen (Højby, 3-368-16) ved hendes dåb er hun stavet Kristensen, men som jeg husker det, skrev hun altid selv Christensen.
|